Nea Lehmussaari Nokian kaupunginvaltuutettu, opiskelija ja yrittäjä

Tulevaisuus on yritysten tuottama

Lähihistoriassa kunnista on tehty palveluiden tuottajia ja byrokratian linnakkeita jonka reagointikyky muuttuvassa ympäristössä on todettu aivan liian hitaaksi. Nykyajan osaamisella, tiedonvälityksellä ja digitalisation tuomilla rajattomilla mahdollisuuksilla näkyy kunnan olemus aivan erilaisena tulevaisuudessa. Tuleva maakunta uudistus ja tulevaisuuden kunta ajatukset tukevat selkeää ajatusmaailman muutosta ja ne tulee jalkauttaa rohkeasti käytännön tasolle. Nyt on aika toimia järkevästi kokeillen jotta saamme kiinni usean vuosikymmenen taantuman yhteiskuntarakenteemme kehityksessä. Joustavalla alustalla kokeilukulttuuria on helpompi toteuttaa ja löytää näin toimivimmat ja pidetyimmät ratkaisut nopeasti.

Kuntaa tulisi ajatella platform-tyyppisenä alustana jossa vallitsee avoin käyttöjärjestelmä yhteiskunnan asettamien rajapintojen kehyksessä. Kunta olisi vain päältä katsova organisaatio että sovitut asiat ja lain kirjain täyttyy palveluiden tuotannossa. Kokoomuksen ajatus palvelu aloitteesta tukee täydellisesti tätä kehityssuuntaa. Kaikki mikä ei vaadi viranhaltijan päätäntä oikeutta voidaan toteuttaa yrityksillä, yhteisöillä tai yhteistyöllä. Tällainen platform ajattelu tehostaa ja aktivoi lähidemokratian toteutumista mitä parhaimmin. Kunnanvaltuutetut, aktiiviset toimijat eri yhdistyksissä, kuntalaisaloitteet sekä yritykset pystyvät selkeämmin toteuttamaan ja nopeammin reagoimaan kuntalaisten tahtoon millainen on heidän kuntansa ja sen tuottamat palvelut. Demokratian käytännön toteutuksen lisääntyminen aktivoi kuntalaisia ja kuntaa dynaamiseksi yhteisöksi jolla on paljon positiivisia vaikutuksia elinympäristöömme.

Yritysten elinehto ja toiminta maailma perustuu innovaatioihin, hyvään palveluun ja kustannustehokkuuteen. Vapaalla platform ajattelulla annamme myös tuottajille vapaammat mahdollisuudet kehittää omaa ammattiosaamistaan tuoden niitä käytäntöön. Avoimen käyttöjärjestelmän etuina lisääntyy myös kuntalaisten lähipalveluiden tarjonta kun yritykset tuottavat palveluita myös suoraan kuntalaisille ja eri tahoille. Pienet - ja keskisuuret yritykset työllistävät suurimman osan suomalaisista ollen samalla kasvavin työllistäjä Suomessa. Kunnan toimintakulttuurin muutos lisää työmahdollisuuksia yrityksiin ja näin yritysten työvoiman tarve kasvaa lähiseudulle syntyvän potentiaalin vuoksi. Platform ajattelu mahdollistaa myös erikoisosaamisen helpompaa saatavuutta kuntapalveluiden käyttöön. Kunnista syntyy automaattisesti samalla nykyistä vahvempia klustereita joiden avulla Suomen kansainvälinen kilpailukyky paranee yhtä aikaa lähipalveluiden parantuessa sekä rakenteellisen kustannustehokkuuden syntyessä.

 

Tulevaisuuden kunta on vahvasti varhaiskasvatus ja sivistys-, yhdyskunta rakennus- ja kulttuuripainotteinen. Samaa platform ajattelumallia tulisi hyödyntää kaikilla osa-alueella. Eritoten kaikki koulutus vähintään toisen asteen koulutuksesta eteenpäin pitäisi olla platform ajattelulla yritysten ja koulujen integroitua toimintaan jolla saavutetaan valtava potentiaali koko Suomen kehitykselle tulevaisuuteen sekä uusia näkökulmia yrityksille kasvaviin haasteisiin. Luodaan yritysten kanssa yhdessä sellaista mikä on joka päivä tulevaisuutta samalla kun opetetaan lainalaisuuksia tieteistä ja taiteista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kauniita ajatuksia.
Mutta voiton maksimointiin pyrkivä yritys kunnan sisällä on kuin käärme paratiisissa. Lahjakas ja innovatiivinen yrityksen työntekijä ajattelee joka hetki tuloksen tekoa, miten saada lisää voittoa ja itselle bonuksia. Kunta ja veronmaksaja on vain avoin käyttöjärjestelmä rahan saantiin. Hän on kuin renki jolla ei ole mitään muuta mielessä kuin se.

Sen sijaan muita yritteliäisyyteen perustuvia organisaatiomuotoja pitäisi kehittää. Belgiassa on mm. yksityiset korttelilääkärit. Samana päivänä pääsee aina tälle perhelääkärille. Luulen että tällainen perhelääkäri joka tuntee perheen, pystyy hoitamaan yli puolet lääkärissäkäynneistä. Hänellä on pieni vastaanottohuone ihan kuten meidänkin lääkäreillä. Hän voi tehdä ekg-tutkimuksia, ottaa näytteitä ja lähettää niitä laboratorioon yms. Tämän kustannustehokkaampaa systeemiä on vaikea kuvitella.

Tällainen yksityinen lääkäri ei pääse miljoonatuloihin mutta hänen työnsä on tuloksellista ja palkitsevaa ja elämä rauhallisempaa.

Kunnan muitakin toimintoja voitaisiin rationalisoida erilaisten kolmannen sektorin toimijoiden avulla. Sen sijaan raaka kapitalismi tuhoaa inhimillisyyden.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Lähes puoli vuosisataa sitten olin Keskon pääkonttorissa töissä. Yritystekniikan kurssilla opetettiin että yrityksen tavoitteena on huomioida asiakkaat, toimittajat ja työntekijät ja

OMISTAJALLE KOHTUULLINEN VOITTO

Nykyisin tällainen on kommunismia, omistajan pitää saada maksimaalinen voitto kaikissa olosuhteissa.
Voiton maksimointiin pyrkivä yritys kunnan sisällä näivettää kunnan muttaa saattaa lihottaa johtajat.

Toimituksen poiminnat